標題: RK上斜無力,尋求解決方法及原因《已解決及找出原因》 [打印本頁]

作者: mrmo    時間: 16-8-2015 23:05     標題: RK上斜無力,尋求解決方法及原因《已解決及找出原因》

我架係2010 RK5.
刨過好多文,問題主因係起步同上斜無力,尤其停車場,喺megabox上斜用S落一波都好難扯高個轉數,踩盡油門都係慢慢上真係唔知可以點,平時公路就無乜問題,但都要大腳d等架車kick down扯到2500-3500嗰陣都加速到上去,但好似停車場呢d大斜就好有問題,好難上到2500rpm.

同其他人一樣,已經試晒換所有野,亦都走去問過專整RK起步問題既車房,佢話係副行車電腦渣得耐就會傻傻地,佢之前整左好多2010,話依家到整2011,真係好似輪住病咁,同埋,我地全部車都係篤電腦無error code. 波箱油等消耗品已全換,嗰間車房最後無直接講佢會做乜野,而且架車一定要留一晚夜,所以我都未決定去做,俾錢整就預左,但想知佢整乜野落去,都明白佢想保護一d商業上既野而有咁既做法,

所以,想喺度收集下意見,有冇朋友既rk都出現過呢個問題而又解決到?感謝!!
作者: MosTa    時間: 17-8-2015 22:59

What petrol you used? if not use shell, try to use two rounds... to see any difference.
作者: ricky410    時間: 17-8-2015 23:22

What petrol you used? if not use shell, try to use two rounds... to see any difference.
MosTa 發表於 17-8-2015 22:59
同電油有關
作者: mrmo    時間: 17-8-2015 23:26

用shell,似乎同電油無關...行公路加速上斜係無問題,係低轉扭力過低,唔足夠推架車上去,有人試過整係行車電腦數據問題,你地都係前期RK? 有冇咁既問題呢?
作者: mrmo    時間: 22-8-2015 01:40

經過多番明查暗訪,終於解決到問題,呢件事真係困擾左我好耐,依家分享解決方法,唔係為左打爛人地飯碗,希望幫到其他人,因為呢個真係一個奇症。

最後我車房搵到位行家,話呢個係好多honda車既通病,最後要靠廠腦去修正點火時間,蝴蝶Yim角度,油門反應等等,我知識有限,係得咁多keywords.
開始時架車同之前無乜分別,好似仲o係學習階段咁,我半信半疑,但起步明顯無之前拖牛上樹既感覺,以數值去講,之前用2500至3000轉去起步,好似拖住d野咁,依家2000轉順去就可以正常加速,到我第一轉返自己停車場,已經無左吃力既感覺,但亦都沒有爆上去斜路既感覺同能力。

之後自己再走出去,因為車房提過每次開車最好o係安全情況下,踩超過3000轉去俾副腦適應,然後我走左80km,越走越順,燈位起步輕踩就可以彈出去,走完再返自己停車場,比起之前,係有力好多,斜路停定,再起步好快架車就hold住o係2000轉,雖然唔係爆住,但係有力咁推架車上去,明顯改善左好多,變番一架正常o既8人車。

我會再試多兩日,確定一切無誤,呢個原因同所有消耗品無關,篤電腦都無error code,實在係好難好難先搵到原因,留條線o係度,希望幫到其他朋友,因為我知呢個問題有幾煩....
作者: Kingcow    時間: 22-8-2015 07:19

Mmo, 周不時都聽到前期RK有相同症狀,你呢條thread 好有參考價值,多謝你!
可以send你的車房聯絡方法俾我嗎?
作者: leewingtai    時間: 22-8-2015 20:46

我2010RK1都久唔久有問題, 可否PM車房及價錢?
作者: judyor    時間: 22-8-2015 22:01

Mrmo 真多謝你分享. 我部係2010 前期 RK1 雖然未試過踩盡上唔到斜, 但起步果真好立....拖下拖下咁.
我認識嘅車房都搞唔掂. 好希望你可以PM車房及價錢我?
作者: mrmo    時間: 22-8-2015 23:07

之前有問題時,架車行順左上斜係無問題,轉數係可以谷到上去,最有問題時係停定起步嗰下,一波都谷唔到上2000轉扭力位..

已pm. 其實今日我再走一轉,後座老細覺得滑左順左,慢車上停車場無拖牛感覺。但架車唔係變左跑車,一般路段佢係一部正常既七人車,之前踩盡都俾貨車佬爭贏燈位,依家順踩就可以出到咁樣,油耗顯示都正常左。
作者: alfred7830    時間: 23-8-2015 00:26

可否PM車房聯絡
作者: louiecwk    時間: 23-8-2015 19:14

我都係,09RK5, 揸左半年,最近開始都有大家嘅問題。
師兄可以PM車房聯絡同價錢嘛?
作者: mrmo    時間: 23-8-2015 22:04

好多朋友都PM我,但現時我未俾車房聯絡,因為我未真正試清楚係咪整好,現時為止,車房最主要同我修改左點火時間角度等等brabrabrabra,行車時其實係暢順既,但發覺左小小問題:
1) 起步時反應正常,第一啖油會彈出去,但之後會輕微呆滯,要等轉數上番近2000轉先再扯部車上去
2) 起步行車都係有改善,但上斜扭力都係一般,尤其一d大斜,架車只係慢慢上,到無咁斜時先有加速力度,而且每次谷完上斜之後,油門反應會呆滯,但又未至於未整之前咁樣,但行番公路衝佢一轉,又會順番,因為呢個原因我唔敢俾大家住,費時拆老友招牌。

因為上斜扭力仍然缺乏,今日我再試加裝外掛電腦,平o個隻,其實外掛電腦主要係改點火時間、空氣燃油混合比,利用呢兩樣野去增加馬力同扭力(P.S. 同電子油門,點火增強器完全無關),一裝之後就發覺PK喇,油門好似之前咁樣,無左一踩就彈出去既感覺,但就變得線性左,唔好好似1)咁出現扭力空缺,因為我之前用過朋友既外掛電腦,情況相若,所以我試下行多十幾公里,慢慢架車開始適應,起步靈敏度低左小小,但線性左好多,突然加速o個腳會去得有力,最重要最重要,返到自己停車場,咁啱有個P牌仔頂住上斜,我慢慢上都覺得架車好有力,hold住等個P仔去遠小小,我斜路中完全係有力上到,扭力唔同左好多,呢個係最大分別,但係我只試左一日,情況2)提過,谷完上斜路架車會立立地,行完公路又會順番,唔知呢樣野o係外掛電腦上會唔會有影響,所以我都係要再試多幾日。

總結,以我既知識同推斷,入車房攪電腦所改既野同外掛電腦原理相若,如果大家夠膽一試,試下換V字頭o個隻外掛電腦,因為佢比較平,同入車房修正點火時間空燃比原理一樣,我入車房之前都懷疑會唔會加個外掛就可以解決問題,依家似乎都要加佢先攪得掂,但入車房修正數據叫做飲碗廿四味,清清個底,先裝個外掛上去咁解。另外,可以換個高流量風格天風spacer等等加強低扭,效果可能會唔同,不過呢兩樣我都未裝,只係入左wishlist.

P.S. 以上全是個人猜測,因為苦主死唔憤氣乜撚都試最後試出黎既結果,亦走過唔少以為整好但最後又整唔好既路,但我同另外一位谷友都比較肯定係行車電腦既事,出現情況大至相同。
作者: DAN!EL    時間: 24-8-2015 00:14

V字頭o個隻外掛電腦我最近都裝咗,的確係油門變得線性左,順咗好多輕輕掂就肯去,整體嚟講好力咗
但唔知你地有冇同感,當部車揸咗一段路一段時間,熄咗車大約半個鐘左右再開車,部車就立刻笠晒,油門反應會呆滯,點比油都唔肯去
作者: DAN!EL    時間: 24-8-2015 00:15

題外話,v字頭o個隻外掛電腦我試清楚後如果真係好會搞團購
作者: mk0152    時間: 24-8-2015 00:53

細釘同R字個隻比有乜分別?
作者: adyedy    時間: 26-8-2015 10:08

小弟部2012 RK1 之前都係比油唔去,停車前轉數會跳一跳上,令架車沖一沖前,之後比朋友車房睇睇,佢話換過電池通常架車個電子油門會傻傻地要吉電腦reset,整完真係無事,架車仲爽左,唔知師兄會唔會同我情況一樣
作者: mrmo    時間: 26-8-2015 12:17

16# adyedy

其實我都試過吉電腦reset ecu. 但reset完之後係無改善,一樣無力...
作者: mrmo    時間: 26-8-2015 17:38

13# DAN!EL

師兄,咁你點解決呢個情況?我裝左幾日,頭先入完油都有呢個情況,但一陣就順番d. 但最work嗰陣係好明顯,反應快,扯住架車去
作者: mk127    時間: 27-8-2015 10:03

我之前架stream比街車房洗完天風之後都係停車轉數唔穩定, 同埋著冷氣轉數會跌一跌, 最後有師兄幫手用電腦reset行車電腦同用十多分鐘去比行車電腦去重新調好所有settings, 架車先正常噃.
作者: mrmo    時間: 28-8-2015 00:00

試左咁多樣野,其實前期RK有事o個陣都應該係副行車電腦,起步、出迴旋處、上斜尤其明顯,之前提過我拎過入車房改個點火時間等等,其實都叫做work,但寫既數據未必太準確。
然後試外掛電腦...其實之前裝過朋友o個隻上去已經好明顯,但依家要靠佢令部車翻生咁,一開始裝好,其實架車已經好明顯,真係掂一掂就已經推出去,但熄車之後到第二日又好似無效果,然後我聯絡番代理o個邊,佢即晚同我換左隻新既,同埋入左另一個program落去,然後再同我試左幾轉,今次熄車之後保持正常,都係一開始裝比較爆,用用下佢會變得線性,但今次最唔同係扭力好左,上斜比之前仲有力,o係龍鼓灘大斜停左個臨時燈位,上斜o個下一俾油就過左2000轉,然後慢慢o係斜路加番去正常速度,相比起最壞情況o個陣,我覺得已經好唔同。而平路,雖然平時唔會點踩,但簡單順踩又係好快去左5000-6000轉,我見咁高都縮腳喇,如果再踩佢應該繼續上,簡單講,我認為隻電腦修正左呢部車既問題,希望用落去都無事(touchwood有事都有人跟既...)
作者: hkben    時間: 28-8-2015 09:52

好耐冇留言….不過呢個資料相信對好多前期RK車友都幾好有參考價值, 我都想同大家SHARE, 關於RK冇力呢個問題.

我架2011 RK1. 事緣有一日上斜(MEGABOX 停車場), 地板油唔上轉數速度, (20KM/HR), 都知鑊 (聽唔少, 終於到我), 正路野換晒火咀, 偈油, 波箱油, 風格, 情況無改善. 情況差到係平地比油有時都要第二腳先去…..地板油後波都差D入唔到車房, DLS

終於係車房師傅UP一輪(我)唔佢UP乜, 膽粗粗情況四圍試下, 搵到可能原因. 以我知識範疇來講, 只知有粒SENSOR有問題, 換左之後宜家試第二日, 架車起碼回復8-9成新車狀態(你唔好EXPECT 呢架會識飛), 起碼係一架正常比油去既車.

我都唔知可以KEEP幾耐, 會試多一排到時再UPDATE大家.
作者: Kingcow    時間: 28-8-2015 10:02

好耐冇留言….不過呢個資料相信對好多前期RK車友都幾好有參考價值, 我都想同大家SHARE, 關於RK冇力呢個問題.

我架2011 RK1. 事緣有一日上斜(MEGABOX 停車場), 地板油唔上轉數速度, (20KM/HR), 都知鑊 (聽唔少, 終於 ...
hkben 發表於 28-8-2015 09:52
連解款車都中了
Sorry to hear that ...
作者: mnywong    時間: 28-8-2015 12:12

唔通Megabox 係RK死穴...
作者: hkben    時間: 28-8-2015 12:26

唔通Megabox 係RK死穴...
mnywong 發表於 28-8-2015 12:12
你仲未有事?
作者: mrmo    時間: 28-8-2015 15:26

21# hkben

其實sensor有事篤電腦有冇error code出?
作者: hkben    時間: 28-8-2015 15:57

25# mrmo

我之前篤過電腦冇error code...
作者: eric0754    時間: 28-8-2015 18:07

Sensor未去到死,電腦都唔會有code
作者: eric0754    時間: 28-8-2015 18:08

你仲未有事?
hkben 發表於 28-8-2015 12:26
下次聚會地點 Mega Box
作者: sammykwan    時間: 28-8-2015 19:06

下次聚會地點 Mega Box
eric0754 發表於 28-8-2015 18:08
其实今晚应该去试chips
作者: Jks    時間: 28-8-2015 22:44

快啲去megabox拜四角。。
作者: Andy911    時間: 28-8-2015 23:32

有冇換過火咀 ?
作者: hkben    時間: 29-8-2015 12:12

31# Andy911
之前講左換過晒
作者: Cheers    時間: 1-9-2015 12:30

Hi all, long time to see!

我架 2011 RK5 最近上斜 (舊山頂道) 也有無力情況, 初初以為開了勁冷气氣令到佢無力, 跟著即熄諗住比返幾匹佢, 又好似好D...

每年也在農曆年前换油同其他野, 但早兩日提早換晒D野, 情況又好少少...

Btw, 請問 Ching 知否 2011 RK5 乜价價位? I want to buy Kia's Sorento...

你地俾D意見啦
作者: sammykwan    時間: 1-9-2015 17:27

Hi all, long time to see!

我架 2011 RK5 最近上斜 (舊山頂道) 也有無力情況, 初初以為開了勁冷气氣令到佢無力, 跟著即熄諗住比返幾匹佢, 又好似好D...

每年也在農曆年前换油同其他野, 但早兩日提早換晒D野, 情 ...
Cheers 發表於 1-9-2015 12:30
when you go to KIA showroom at Kowloon Bay, please feel free to drop by my shop which is just a few shops next to it.
作者: Cheers    時間: 2-9-2015 09:07

34# sammykwan

Sure! Will call you.  Thought you were in Sun Po Kong tim...
作者: mnywong    時間: 2-9-2015 10:49

你仲未有事?
hkben 發表於 28-8-2015 12:26
我最憎去Megabox..
作者: hkben    時間: 2-9-2015 12:13

換左個SENSOR一個星期, 冇頭兩日咁勁"墳墳"聲咁去(可能習慣左),不過變番一架正常7人車都已經好開心, 唔駛驚上大斜路先

宜家情況係,平路一掂就去。
上斜/大斜第一腳唔到,番腳都會有反應。(行過紅梅谷/佛光街)

包膠完畢
作者: cliffchow    時間: 2-9-2015 12:27

換左個SENSOR一個星期, 冇頭兩日咁勁"墳墳"聲咁去(可能習慣左),不過變番一架正常7人車都已經好開心, 唔駛驚上大斜路先

上斜/大斜第一腳唔到,番 ...
hkben 發表於 2015-9-2 12:13
多謝分享
作者: mnywong    時間: 2-9-2015 14:29

Ben少知唔知換左邊粒sensor?
作者: hkben    時間: 2-9-2015 15:09

mnywong 發表於 2-9-2015 14:29
嘿!
我當然唔知啦.
作者: sammykwan    時間: 2-9-2015 17:48

mnywong 發表於 2-9-2015 14:29
似加左電子油門多D
作者: hkben    時間: 2-9-2015 19:17

似加左電子油門多D
sammykwan 發表於 2-9-2015 17:48
我冇錢加電子油門呀
作者: kd6602    時間: 2-9-2015 21:08

上斜/大斜第一腳唔到,番 ...
hkben 發表於 2-9-2015 12:13
换sensor响邊道換?幾錢?可Pm嗎?
作者: hkben    時間: 4-9-2015 09:11

换sensor响邊道換?幾錢?可Pm嗎?
kd6602 發表於 2-9-2015 21:08
PMED
作者: eric0754    時間: 4-9-2015 09:59

PMED
hkben 發表於 4-9-2015 09:11
我又想知,唔該Ben 少
作者: kd6602    時間: 4-9-2015 18:59

PMED
hkben 發表於 4-9-2015 09:11
唔該晒☺Ben少!可以給聯絡方法?
作者: createwai    時間: 4-9-2015 23:32

麻煩你呀!Ben少,可以PM我嗎?
作者: hkben    時間: 7-9-2015 09:13

已PM各位.
但我唔保證佢搞唔搞得掂, 架架車唔同, 我架車WORK唔代表你架車都WORK (可能本身問題不同).

你地自己同師傅傾, 希望大家明白, 唔得唔好打頭.
作者: siuheihei    時間: 7-9-2015 16:11

我架車都係10年RK5,岩岩落左地半年到..唯一我覺得既問題係起步有時會CHOCK一CHOCK先識行咁,好似黎5切反應咁..
作者: raylui    時間: 7-9-2015 21:09

Ben少麻煩PM, 謝謝你
作者: jacky969    時間: 7-9-2015 21:40

已PM各位.
但我唔保證佢搞唔搞得掂, 架架車唔同, 我架車WORK唔代表你架車都WORK (可能本身問題不同).

你地自己同師傅傾, 希望大家明白, 唔得唔好打頭. ...
hkben 發表於 7-9-2015 09:13
Ben兄咁唔打頭打身
作者: mono3221    時間: 8-9-2015 01:18

可pm 我嗎?thx!
作者: 老友鬼鬼    時間: 9-9-2015 19:13

官人 ben !我又要.........
作者: judyor    時間: 9-9-2015 23:59

ben 師兄, 我都要你PM...  
作者: louiecwk    時間: 10-9-2015 09:14

Ben兄, 麻煩都PM埋比我丫
作者: Lsh2101    時間: 10-9-2015 14:32

可pm 我嗎?thx!
作者: 老友鬼鬼    時間: 10-9-2015 19:31

不如搞個團購
作者: luca34962    時間: 13-9-2015 17:48

同樣情況,可否介紹車房?
作者: road1955    時間: 15-9-2015 17:53

ben少 可否pm我 的確好煩
作者: Keimorchi    時間: 2-6-2016 16:07

Ben 少可否PM 我SENSOR 資料?
作者: kan1105    時間: 9-7-2016 13:40

10年 RK1 更换AIR FLOW SENSOR正常返晒
朋友話呢粒SENSOR行5,6萬左右就要換
作者: honda400    時間: 9-7-2016 17:00

10年 RK1 更换AIR FLOW SENSOR正常返晒
朋友話呢粒SENSOR行5,6萬左右就要換
kan1105 發表於 9-7-2016 13:40
好消息
作者: backboy0214    時間: 9-7-2016 18:11

Sensor係咩黎
係邊度可以換
同幾錢
作者: kan1105    時間: 11-7-2016 09:13

在網路上揾到以下資訊
最佳解答:  miss fire,代表點火系統有問題,沒有點火或點火不順,不至於讓check 燈亮起來。而空氣流量計(air flow sensor),有問題時電腦會因為 air flow sensor送錯信號而有引擎不順、油耗不準的現象,嚴重時排氣管還會冒出燃燒不完全的黑煙、廢氣。而火星塞是使用白金或銥合金,原廠規定每6萬mile換一次,若有檢查出miss fire的故障,就有可能要換掉火星塞。至於油路清洗是不會引起 check 亮起,但汽油濾清器(fuel filter)約5萬mile 就要換,它是鎖再油箱裡面與汽油幫浦固定在一起的。建議先處理air flow sensor,或看旁邊有沒有同型車,先拆來試試,或原廠能不能保證換完就OK,不然換新後又出狀況,那怎麼辦??!!換完後跑一段時間要是都沒問題再考慮其他保養的部份。以上建議希望對你有幫助
作者: Skyers13    時間: 11-7-2016 17:44

如果係咁的話, 可以幫到好多師兄手.  good news
作者: terrywuhk    時間: 15-7-2016 11:22

各c hing 有無車房介紹呀,上斜無力真係好困擾呀,唔該哂!
作者: kavechoii    時間: 23-7-2016 23:12

各位師兄可唔可以PM埋車房介紹換呀?
我架車渣左一年依家開始有呢個問題出現
作者: tony08    時間: 28-7-2016 01:44

2010年 RK1 更换了 AIR FLOW SENSOR 後感覺,加油快左,加速爽左,坐7個成年人上停車場,沒有了“力不從心”的感覺,暫時感覺不錯,有改善。

[attach]18023[/attach]

[attach]18024[/attach]

[attach]18025[/attach]
作者: crazy-ks    時間: 28-7-2016 13:35

AIR FLOW SENSOR
How much?
作者: tony08    時間: 28-7-2016 19:49

AIR FLOW SENSOR
How much?
crazy-ks 發表於 28-7-2016 13:35
$1,000
作者: kavechoii    時間: 29-7-2016 08:36

2010年 RK1 更换了 AIR FLOW SENSOR 後感覺,加油快左,加速爽左,坐7個成年人上停車場,沒有了“力不從心”的感覺,暫時感覺不錯,有改善。

18025 ...
tony08 發表於 28-7-2016 01:44
感謝師兄... 係邊到可以買到?定係平時走去D車房都係咁上下價錢?
作者: tony08    時間: 29-7-2016 23:30

感謝師兄... 係邊到可以買到?定係平時走去D車房都係咁上下價錢?
kavechoii 發表於 29-7-2016 08:36
我在 新蒲崗 康強街 XX汽車材料行 買的。其他車房我不知價錢(沒有格價)。
作者: crazy-ks    時間: 30-7-2016 14:45

74# tony08

Thank you!
作者: eddie112    時間: 1-8-2016 14:20

你好,我是RK1 新手,請問是否自己換就OK? 駛唔駛 Set 電腦 code?
作者: tony08    時間: 3-8-2016 01:51

你好,我是RK1 新手,請問是否自己換就OK? 駛唔駛 Set 電腦 code?
eddie112 發表於 1-8-2016 14:20
不須要
作者: michaelf113    時間: 7-9-2016 22:17

有幾多個師兄換完呢個air flow sensor 之後改善RK 上斜無力既問題? 我想儘快解決上斜無力。
作者: david_lui93    時間: 10-9-2016 01:18

特別感謝tony08師兄的努力,我係rk1 新手, 爬文知道rk前期上斜無力 都係通病 但原因係食偈油? 遮鈴有事? air flow sensor 有事? 行車電腦有事?   定係以上所有既都有事? 請賜教在下.......謝謝
作者: Carlosloka    時間: 5-11-2016 20:04

我部2012年RK5, 也是起步及上斜冇力, 跟樓上的C兄介紹, 換左air flow sensor, 現在架車正常番晒, 一比油部車好明顯有力到, 唔該晒C兄.
作者: 開心大少    時間: 6-11-2016 02:16

想問各位師兄下個air flow sensor邊樹買最平? DIY換複雜嗎?
作者: chiu0404    時間: 6-6-2017 23:03

我部2012年RK5, 也是起步及上斜冇力, 跟樓上的C兄介紹, 換左air flow sensor, 現在架車正常番晒, 一比油部車好明顯有力到, 唔該晒C兄.
Carlosloka 發表於 5-11-2016 20:04
可否pm車房地址,我部車都有同樣情況
作者: Carlosloka    時間: 12-6-2017 18:50

換左air flow sensor 3個月,又開始番冇力,都唔知點搞好。
作者: laubi828    時間: 12-6-2017 21:50

chiu0404 發表於 6-6-2017 23:03
我都想收PM....
作者: chiu0404    時間: 18-6-2017 00:00

我發覺個情況係時有時冇咁
作者: angussee    時間: 24-6-2017 10:42

求各師兄介紹車房!!
我部也是2010RK1 ,在個幾月前開始維修上大斜沒力問題,最終用了一萬元換哂要換嘅嘢都整唔好><現在拿回大昌check.佢話電腦上check唔到問題,話再試下換唔知咩valo 嘅嘢,但如果唔得就要大修副engin 話要4萬幾元:( 現在真的很頭痛整又唔木
係唔整又唔得。。求各師兄幫助有冇車房成功例子。 thank you so much
作者: terenfan    時間: 1-7-2017 17:58

80# Carlosloka

一般車房可換到?師兄自己換定找車房換?
作者: terenfan    時間: 1-7-2017 18:06

74# tony08

感謝師兄,有沒有師兄最近買料自己換,容易嗎?爬文好似換完唔使reset 車腦,對嗎?
作者: williamgas    時間: 4-7-2017 13:22

如果有大食機油, 都係返大昌CHECK下會好D.
我試過換左個SENSOR, 好左一星期, 之後都係無力.
作者: jumilla    時間: 5-7-2017 17:30

Air flow sensor could be one of the contributor.  But the root cause should be refer to the following link

http://www.honda.co.jp/recall/auto/other/130725.html

Probably, Honda will extend the warranty to 9 years or 100,000 km.

by the way, my 2010 RK1 (low mileage user, up to this moment only 32000km.  Recently, my oil consumption up from about 10 l/100km to 10.5 l/100km.  and with problem climbing to TKO tunnel from Kwun Tong side and Clear water Bay road from SaiKung side to Kowloon).  I think my issue surface now.  My chassis number is.  

JHMRK1850AC200759

However, how could I correlate to the table:
RK1-1000054 to RK1-1032990
September 2009 - October 2010
RK1-1100001 to RK1-1112188
October 2010 - August 2011

Thanks.
作者: terenfan    時間: 6-7-2017 13:56

It is really an annoying experience.  Did you go back to DCH to have a look?  Have you joined their maintenance planning since your purchase?
Air flow sensor could be one of the contributor.  But the root cause should be refer to the following link

http://www.honda.co.jp/recall/auto/other/130725.html

Probably, Honda will extend the warran ...
jumilla 發表於 5-7-2017 17:30

作者: williamgas    時間: 6-7-2017 18:50

如果係2010年 RK,一定係list 內,如行貨問下大昌點算。
作者: jumilla    時間: 7-7-2017 15:28

yes.  bought from DCH.  will check with them in next month.  Thanks.
作者: iu_web    時間: 21-9-2017 11:28

很高興可以成為Stepwgn會員, 及見到各ching 都有同樣上斜問題, 並已解決,求賜教及車房資料。

小弟都有架2011年 Stepwgn RK(行貨), 2手車主 - 上斜起步極無力, 及食偈油問題,一個月前已楂去大昌行檢查, 他們技師話, 您的車可能被改咪數, (太低咪數, 現行50000公里, 本人是假日司機),所以他們不接受聯絡車廠代修,要求我自行支付4-6萬換引擎。

請問各位ching, 我可以拎架車去那裏經驗車房檢查 及 預算幾錢,, pls pls
作者: iu_web    時間: 21-9-2017 19:12

74# tony08

tony 兄,知道您stepwgn 換後 air flow sensor解決上斜問題。
是否新蒲崗那間車房,會做維修,代為更換 ?
作者: kowloon1901    時間: 30-9-2017 19:17

74# tony08

tony 兄,知道您stepwgn 換後 air flow sensor解決上斜問題。
是否新蒲崗那間車房,會做維修,代為更換 ?
iu_web 發表於 21-9-2017 19:12
換air flow應該只需要拆兩粒鏍絲,拔出來,插入去,完成。不用到車房。位置向入風(filter)同引擎中間。
作者: kowloon1901    時間: 18-10-2017 21:01

很高興可以成為Stepwgn會員, 及見到各ching 都有同樣上斜問題, 並已解決,求賜教及車房資料。

小弟都有架2011年 Stepwgn RK(行貨), 2手車主 - 上斜起步極無力, 及食偈油問題,一個月前已楂去大昌行檢查, 他們技師話 ...
iu_web 發表於 21-9-2017 11:28
提提你,要換引擎,可考慮湯房的,以前d舊車,5,6千都以經可以了。不過唔知Stepwgn R20A引擎要幾錢,應該一萬樓下。簡後期的便保險d, 不過有的機會亦相對低d.
作者: Skyming    時間: 9-4-2018 12:48

我見佢好多回覆有冇師兄試過[attach]18399[/attach]
作者: xedmond    時間: 18-7-2018 13:37

82# chiu0404
作者: xedmond    時間: 18-7-2018 13:37

作者: Frankie8554    時間: 3-8-2018 23:27

我部車是2010 RK1,因長期以ECON MODE及低轉數及慢溜停車的方式駕駛,已出現大食偈油上斜無力問題年多,上年要求大昌檢此問題(收$1600檢查費),行完3000KM回廠檢查,大昌話不是很嚴重,並表示會問日本廠能否免費維修,但一直得個等字,催過大昌行幾次,仍是含糊回答叫我等,最近我發覺大食偈油嚴重了,某日曾閃一閃偈油燈,我立即買支L偈油入落engine,數天後去換偈油,車房話放得1.5L偈油出來,那表示之前已剩下0.5L偈油在engine內行車,那不是很傷副偈??? 請問有冇師兄成功爭取到大昌行免費維修?
作者: hinokd1793    時間: 15-8-2018 03:12

前期 RK 大食偈油資料整合。

時不時都會見有人問一啲關於食偈油嘅疑問,以及點樣解決,小弟嘗試整合一下師兄們之前嘅分享,方便各位苦惱中嘅師兄師姐查閱。

===========<<<基本資料>>>===========
Q: 邊啲車有大食偈油問題?
A: 前期 RK,包括 RK1 和 RK5,亦即是在2012年4月或之前出廠的 RK。

Q: 唔係 RK 會唔會有大食偈油問題?
A: 有。部車行左二三十萬公里後造成金屬勞損,都係會有食偈油問題。但係呢度所講嘅只係針對 RK 因為設計失誤而引起嘅食偈油問題。

===========<<<自我檢查>>>===========
Q: 如何洞悉有大食偈油問題?
A: 如有大食偈油的問題,檢查偈油尺沾唔沾得夠油會係一個指標,但通常大家都唔會定期檢查偈油尺所以遲遲發現唔到。另一個現象就係上斜無力,就算你踩到地板油都係,部車都係龜速上斜 (e.g. 5km/h),嚴重者甚至溜後。

Q: 如何去 "確定" 部 RK 有大食偈油問題?
A: 要 "確定" 呢一個問題並不能透過一兩次簡單檢查就可以,但必需要定期檢查偈油尺。正常情況下,一缸偈油就算行上 5000 公里都唔應該少左偈油的,偈油尺拉出黎係應該所有格仔都能夠沾到偈油,如果拉出黎見到某啲格仔沾唔到油,咁就要注意了(見圖)。[以下步驟如果有需要,請尋求車房協助] 由於偈油尺沾唔足油,即係話偈油缸內的偈油份量不足,呢個時候應該添加偈油至足夠份量。註:RK 偈油量是 3.8 公升。添加之後,應該每行走 500 或 1000 公里之後,再檢查偈油尺。如果每次檢查偈油尺時,都能看見偈油量充足的話,請放心,應該沒有食偈油問題,只是上一缸偈油沒有入足,造成一個 false alarm。但如果檢查後發現偈油一直少下去,咁十之八九都應該中招了。

===========<<<應對方法>>>===========
Q: 若果不幸,真係有大食偈油問題,咁點算?
A: 水貨便要在坊間車房跟進,費用都幾甘。行貨的話請尋求大昌協助,維修引擎的部份費用 "有機會" 由大昌 CLAIM 到日本本田而唔駛車主俾,但部部車嘅 CASE 都唔同,有人一二千蚊就解決,亦有人收張報價單返黎係幾萬蚊。

Q: 如有大食偈油問題,可唔可以唔維修,只係定期添加偈油就算?
A: 唔會話唔得,只係不能治本,甚至連治標都不能。因為食偈油係會越食越快,例如初時行 3000 公里會食走 1公升,到後來行 1000 公里就無晒偈油。定期添加偈油只係叫做保住副引擎,避免佢因為無晒偈油下高溫運作而報消。

Q: 如果遇上上斜無加問題,咁點算?係咪只能拖車去車房?
A: 如果情況可以,盡量將部車停靠路邊唔好頂住條路。如果情況許可,可以試下熄車抖一陣 (車要抖,人都要定一定神),然後再著車,好彩的話,有機會有返力水 (因為氣缸漏氣所造成錯誤的壓力數據因熄車而清除,再著車就重新 detect 過就有返力,詳情請參閱 "深入探討問題根源")。但唔一定部部車都可以成功,咁就真係要拖車了。

===========<<<深入探討問題根源>>>===========
Q: 究竟點解會有大食偈油嘅問題?同埋點解會導至上斜無力?
A: 直接引用呢度師兄之前嘅貼文:"因為係 Honda 的那一期的汽缸活塞環設計失誤,個 ring size 稍為輕微地唔 Fit 位,令到用 Eco mode 慢轉數行車時活塞環未能密氣而漏走了部份高温油氣。而最慘嘅係咁樣長時間低轉行車而漏出的偈油氣在停車冷卻之後,就會結聚成為油泥/油屎而令漏氣問題進一步惡化。當汽缸漏氣時,壓力 sensor 就會感應到較低的壓力數據,從而行車電腦就控制住引擎和波箱出錯馬力和波段,所以在慢速上斜或斜路起步時就會好像無力行咁樣囉。"

Q: 承上,係咪唔用 ECO MODE 就唔會有呢個問題?
A: 好難一概而論。只能說 ECO MODE 會令部車有更長時間喺低轉行車,令問題加速形成/惡化。但唔用 ECO MODE 一樣有低轉時間,例如停燈位,多車慢溜,公路巡航等等,轉數都唔會高得去邊,所以一樣會扯走偈油去燒,只係比起用 ECO MODE 扯少啲。

Q: 維修點解咁貴?我係咪俾車房當水魚?
A: 要根治呢個問題,要將整副引擎拆落黎(見圖),然後再拆到去中缸維修及換零件。單就拆引擎的工序複雜性已可想而知,所以人工費用一定高企。

===========<<<其他>>>===========
Q: TUNE 部行車電腦可唔可以解決到個問題?
A: 不能。因為大食偈油問題係機械嘅問題,而唔係電腦嘅問題,所以點 TUNE 部電腦都唔會根治得到,行貨甚至會因為咁而失去保養。

Q: 換過啲 SENSOR 之類可唔可以解決到個問題?
A: 唔一定有用,因為 SENSOR 讀出錯誤數據唔一定係因為個 SENSOR 壞左,根源仍然係來自氣缸漏氣造成數據錯判。當然,SENSOR 可以隨時壞,有機會要換埋但好少聽見呢個情況。

Q: 起步無力又關唔關大食偈油事?
A: 實在太多因素可以造成起步無力,請不要一概而論。就算無大食偈油問題嘅 RK,甚至其他車種,一樣會因為不同嘅原因而起步無力。

Q: 抬偈可唔可以換個尾期引擎去根治問題?
A: 不可以。因為前期同尾期引擎啲喉位唔同,所以前期車係裝唔到尾期引擎。

希望呢篇資料整合可以幫到大家,唔駛漫無目的咁估估下自己部車有無中招,亦唔駛俾坊間一啲無良車房任意咁劏。
最後當然係祝各位 RK 車主遇唔上呢個問題,或者問題早日得到完滿解決。

http://recallsearch4.honda.co.jp/sqs/r001/R00101.do?fn=link.disp

#RK
#前期
#食偈油
#上斜無力

歡迎光臨 HK Macau Stepwgn Club (http://www.stepwgnhk.com/) Powered by Discuz! 7.0.0