返回列表 回復 發帖
日本得體抗災 中國網民讚歎 學校成避難所勾起川震回憶

【明報專訊】雖然遭受地震海嘯重挫,但日本人昨天仍不失團結、守禮、守紀律和尊重互助的價值觀。東京地鐵站和便利店都是長長人龍,每個人靜靜地等候,沒有打 ...
imstan 發表於 14-3-2011 10:15
我都想讚兩樣嘢..1.日本人的素質 2. 日本傳媒報導災難的手法...
這就是教育同文明...中國人要多多學習!

MosTa
MosTa 發表於 14-3-2011 11:07
MOSTA兄,唔好見怪..我想中國人好難學得到...
港媽排隊搶購日奶粉

(星島日報報道)日本地震加上輻射泄漏,港人憂慮災情的同時,也擔心日本產品缺貨及新貨會受輻射污染,部分昂貴的日本食品湧現「搶購潮」,有海味店兩小時內火速售出逾三十五萬元、合共四十斤的日 ...
imstan 發表於 14-3-2011 10:42
叫西門兄做海囤先...佢都有賣海味...
中國人.....啃氣

http://www.youtube.com/v/ZjNQi8j6ZYg&feature=topvideos
sammykwan 發表於 14-3-2011 11:18
係咪,的總嚟?柴灣喎...
係呀,啲長者嘅至愛,朝朝 SSW 太興出面都大排長龍
imstan 發表於 14-3-2011 11:36
排咩呀?
10913# moq

西門兄,我噚日咪叫你做海囤LAW....
早晨呀咁多位....
福島爆炸輻射超8倍撤衛隊
(明報)2011年3月15日 星期二 09:15
日本    福島第一核電站2號核反應堆今早發生爆炸,檢測出輻射    量超過平常8倍,專家和自衛隊已開始撤離。

今日清晨6時許,日本福島第一核電站2號核反 ...
dicken 發表於 15-3-2011 09:50
唉...啲專家都要撇.....即係.....

dicken 發表於 15-3-2011 09:50
的總,好番喇..?天氣又轉冷..小心身體...
個市跌左成千點
dicken 發表於 15-3-2011 10:58
唔係呀,真架?日本定HK呀?
Thanks, 好番d
但今日又頭痛過
dicken 發表於 15-3-2011 10:59
你真係頭痛定睇住個市頭痛呀?著多件衫..要快啲好番....唔係傳染比"的仔"就大件事....
早兩個禮拜唔係咁講,地球轉得好快
dicken 發表於 15-3-2011 11:19
堅喎..地球真係自轉快0左...
我完全搭唔倒咀
wongdan88 發表於 15-3-2011 12:44
丹兄,我都未講.....阿仔就出世...我見啲父母搶嘢...好似見到自己0既將來....
其實日本有事,真係幾大鑊...乜嘢都可以炒...相機..鏡頭..奶粉..海產....其實YEN都可以的..炒YEN話晒都無損人吖....
的總,你入左幾多奶粉呀???? 大大細細你都係最好入定貨先喎
carol 發表於 15-3-2011 16:08
CAROL 姐,你有窿路?