返回列表 回復 發帖

rk1 大食偈油 求救

我部10年水貨,部車上星期著偈油燈,跟手就著engine燈,我馬上比車房睇,睇完係無偈油,佢同我入左四升偈油,取消engine燈,但部車由個一刻就無力,上斜起部,完全係3波起部咁。而且出白煙,有燒偈油味。
因我平時開車習慣是2000轉行100公里左右,不會太大油。唔會發覺架車有咩野問題,但經以上情況發生,我用n波比油,比到3500轉,部車頭就有打空炮的情況出現。
而家心情簡直晴天霹靂,因為車房話要換偈。請問有無高人指點。
thx咁多位c兄
我部10年水貨,部車上星期著偈油燈,跟手就著engine燈,我馬上比車房睇,睇完係無偈油,佢同我入左四升偈油,取消engine燈,但部車由個一刻就無力,上斜起部,完全係3波起部咁。而且出白煙,有燒偈油味。
因我平時開 ...
garypor 發表於 4-3-2015 11:27
之前有會員整左2万
災後重建中.......
因我平時開 ...
garypor 發表於 4-3-2015 11:27
比個壞訊息你,排隊抬定副偈我們公司部車早前在大昌已經換咗副偈,點知現在也需要再次入廠抬偈,不信去九龍灣大昌參觀吓。
Call me Rex
不如試下洗蝴蝶掩, 換HMMF 波箱油試下先.
不如試下洗蝴蝶掩, 換HMMF 波箱油試下先.
williamgas 發表於 4-3-2015 17:29
燒偈油,出白煙,洗掩换波箱油無幫助
王牛 Kingcow Eric
冷靜D
分清 想要 / 需要
又係RK ....
唉,點解rk會咁架。我渣開H車咁多年,一直對h車好有信心,點知。唉
Turbojet Hing,

Is your company car due to the following issue?

http://www.honda.co.jp/recall/other/130725.html

If so, DCH did not extend the warranty to Hong Kong RK1?

remark: I am also a RK1 owner 2010 Nov.
唉,點解rk會咁架。我渣開H車咁多年,一直對h車好有信心,點知。唉
garypor 發表於 2015-3-5 19:11
...
「吾財也有涯,而慾也無涯。以有涯隨無涯,殆已」
就咁叫我呀 Cliff (奇利夫)
師兄, 問題已解決了嗎?

Turbojet Hing,

Is your company car due to the following issue?

http://www.honda.co.jp/recall/other/130725.html

If so, DCH did not extend the warranty to Hong Kong RK1?

remark: I am also a RK1 owne ...
jumilla 發表於 5-3-2015 21:03
公司部10年RK1維修完回來了,拆盤頭換RING,成部車脫胎換骨,好有力要幾多有幾多至於幾多錢商業秘密。
thank you for the update.
而家搵到副日本事故車,只行左3000公里就比人蘭腰tot左的車頭。e2日抬緊。希望整完無事啦
而家搵到副日本事故車,只行左3000公里就比人蘭腰tot左的車頭。e2日抬緊。希望整完無事啦
garypor 發表於 15-3-2015 00:04
災後重建中.......