返回列表 回復 發帖
偈油換左未???
掌摑王 發表於 11-4-2011 01:09
我架車依家行咗20,000KM, 上手17,000KM 返咗大昌做SERVICE, 佢買咗COUPON..應該要做都做晒...正常5,000KM返廠一次....本來我諗住行到22,000KM返去Check因為佢仲有一張COUPON留比我...而家唔知好唔好早D返去CHECK?
我架車依家行咗20,000KM, 上手17,000KM 返咗大昌做SERVICE, 佢買咗COUPON..應該要做都做晒...正常5,000KM返廠一次....本來我諗住行到22,000KM返去Check因為佢仲有一張COUPON留比我...而家唔知好唔好早D返去CHECK? ...
aty1026 發表於 11-4-2011 02:09
用相熟車房先啦!
除了正常野(coupon要做的程序),大昌未必噤加力同你跟用油多喎...
FW. 大文
入完一江油$735,行咗335KM又要入過油.....成$2.25行1KM....真係要返廠CHECK CHECK 佢.....
aty1026 發表於 10-4-2011 21:29
我有野想問你:
1) 你有冇用油咭(discount card)?我或會員好多都有油公司discount card 或discount coupon,你話$2.25/km係dsicount前定discount後或冇discount價錢先.?我呢家用緊個張減$1.5/L,差唔多成9折。如果你$2.25/L x 90%=$2.025/km,都唔算好貴。

2) highway /urban 路程有好大分別,如果highway多,應該唔駛$2/L,如果Urban多,有機會要成$2/L。

3) 你有冇開冷氣?前及後?開幾大?或會唔會你開住冷氣停車停好耐(等人)?咁樣都會用唔少油.

4) 你換左電池?火咀?Engine Oil? 波箱油?油格、風格?等等既野未。換完會慳油d。

5) 你行幾多寸ling & tyre? 15?16?17?18? 呢d都會好影響用油。

6) 你缸油坐幾多人為主先?1?2?定好多人?

......etc

大多野會影響用油data,好難話你架車一定有問題....
我有野想問你:
1) 你有冇用油咭(discount card)?我或會員好多都有油公司discount card 或discount coupon,你話$2.25/km係dsicount前定discount後或冇discount價錢先.?我呢家用緊個張減$1.5/L,差唔多成9折。如 ...
dicken 發表於 11-4-2011 10:00
And tyre pressure too!!
龜爬族ALVEN
有冇差咁遠呀? 人地話行$1.2-$1.5/KM咋喎?
aty1026 發表於 10-4-2011 22:32
我諗以今時今日既油價, 要全程高速再加好輕腳先做到....
Mike少
And tyre pressure too!!
alliven 發表於 11-4-2011 10:03
哈哈,打多少少呔氣係最平的慳油方法....
打多2-3磅,可以慳到5-7%油.....
FW. 大文
我諗以今時今日既油價, 要全程高速再加好輕腳先做到....
mnywong 發表於 11-4-2011 10:12
或者用盡車會張油卡....
FW. 大文
我有野想問你:
1) 你有冇用油咭(discount card)?我或會員好多都有油公司discount card 或discount coupon,你話$2.25/km係dsicount前定discount後或冇discount價錢先.?我呢家用緊個張減$1.5/L,差唔多成9折。如 ...
dicken 發表於 11-4-2011 10:00
1) 呢2次入貝殼,所以冇折
2)我以前揸部jeep仔2736cc,都係行$2/km,都係行同條路
3)冷氣定有開,不過好少停車開因為我停車熄匙
4)電池同火咀未換,其餘上手舊年10月返廠換晒
5)我用16"呤,打前33後35氣
6)我2個人坐為主

我以為stepwgn真係$1.2-$1.5/km,可能我expect too much
Mine is 2.4 RG3 2007, aircon, econ all on. 90% 3pax. I fill $540 (after discount was $500)  all the time, 80% highway.  10.5/100km. Can run at least 330km
Simoni 發表於 11-4-2011 02:08
你呢個就係我期待嘅用油量囉
1) 呢2次入貝殼,所以冇折
2)我以前揸部jeep仔2736cc,都係行$2/km,都係行同條路
3)冷氣定有開,不過好少停車開因為我停車熄匙
4)電池同火咀未換,其餘上手舊年10月返廠換晒
5)我用16"呤,打前33後35氣
6) ...
aty1026 發表於 11-4-2011 10:29
如果用你最初入$735行335,計番折 (如會張卡減$1.6),都係$1.9x/km,都不太差。
ching行市區多?
FW. 大文
I use 17 ling, pressure set at 30, too less??
Mine is 2.4 RG3 2007, aircon, econ all on. 90% 3pax. I fill $540 (after discount was $500)  all the time, 80% highway.  10.5/100km. Can run at least 330km
Simoni 發表於 11-4-2011 02:08
i did almost the same as your car. mine is 06 RG3, 17" 205 tyre
或者用盡車會張油卡....
fw18 發表於 11-4-2011 10:17
已經用左一次, 但慳到既都比d油魔加兩次無都無晒...
Mike少
I use 17 ling, pressure set at 30, too less??
bryce 發表於 11-4-2011 10:53
too low..
Mike少
bryce 發表於 11-4-2011 10:53
fill 34psi will be better.
災後重建中.......