返回列表 回復 發帖

行市區平均要2.4元1KM

請問各位本人之車07年RG1!行市區平均要2.4元1KM!
  請問正唔正常呢?因在本月頭已經換左偈油、偈油隔、火咀、波箱油、四條新軚205/60/16
請各位師兄指點下有什麼方法可以令部車可以慳油D!謝謝!
請問各位本人之車07年RG1!行市區平均要2.4元1KM!
  請問正唔正常呢?因在本月頭已經換左偈油、偈油隔、火咀、波箱油、四條新軚205/60/16
請各位師兄指點下有什麼方法可以令部車可以慳油D!謝謝! ...
wa2119 發表於 23-10-2011 17:54
to improve the consumption
0w20 engine oil
iridium spark plug
36 psi tyre pressure
run A/C at 28-29 with circulation mode
slow accelerate and light brake
add earthwire
add high performance battery
.
.
.
.
.
災後重建中.......
to improve the consumption
0w20 engine oil
iridium spark plug
36 psi tyre pressure
run A/C at 28-29 with circulation mode
slow accelerate and light brake
add earthwire
add high performance battery
...
sammykwan 發表於 23-10-2011 18:11
I have done almost all of them, but it will not be improved much.
Just accept the fact and enjoy.  This is the way out
I think if it can be improved to $2/km than you should be happy
You can still add earth wire and F-16
205/60/16"輪呔最外直徑是否RG的原廠設定?
因為我的RF3原廠無咁大。
Upgrade輪呔時,總直徑不能大過原廠尺寸,否則影響耗油量!
2015 鮑魚小組要改名:鮑魚軍團
RG的原廠設定是205/65/15同我現在用的差不多?
另外我唔開後面冷氣之後,前座之冷氣溫度好像就唔凍!
好像一定要開二副冷氣才可以咁。
wa2119 發表於 23-10-2011 22:12
actually, there is only 1 a/c.

And there is only a venting system at the 2nd and 3rd row.
架車貢大食!有點後悔買這部車!
架車貢大食!有點後悔買這部車!
wa2119 發表於 23-10-2011 22:23
by the way, what is the figure shown on the display? 14L/100km?
14,8L/100km
14,8L/100km
本來對部車好喜歡!
現在好煩!
師兄,我都有同感,不過,問過車房,今時今日嘅油價,一部同年嘅 2000cc(and above) 五坐位私家車,都要行兩蚊過外,我地架車大咁多,唔過份架啦

另外,我有少少建議:
1.你前坐盡量撥冷氣出風後向住身體,會涼快一D,所以SET 28~29度恆溫保難冷氣會無咁扯電
2.無咩必要,唔好放咁多唔等使嘅物件,盡量令保車負重輕一D
3.真係要忍,唔好比咁大腳油,七人車就係七人車,唔好同的士大佬玩紅燈起步鬥快入第一個灣
| 銀色 2006 RG1 |  紫黑色 2011 RK5 |
| 過去的由它過去 |      仍在摸索中     |
師兄,我都有同感,不過,問過車房,今時今日嘅油價,一部同年嘅 2000cc(and above) 五坐位私家車,都要行兩蚊過外,我地架車大咁多,唔過份架啦

另外,我有少少建議:
1.你前坐盡量撥冷氣出風後向住身體,會涼快一 ...
gucciwt 發表於 23-10-2011 23:28
agree....unless you don't drive....otherwise can't avoid to pay the high price of gas......

相同model,07rg1,希望可以比對一下,不要氣餒。

我開頭也是2.4-2.5一公里,不過過了一段時間,主要改了加速和減速方式,上個月還是2.1,最新是 1.85元一公里,其實我相信其它的師兄做得更加好。
唔該咁多位師兄寶貴意見!
為有慢慢接受