返回列表 回復 發帖
我最like 去AA會攪, 俾$1450. 有D人話無用, 有D話有用. 不過我信佢份report多D. 如果你去做proper 驗車, 你跟本無乜野要注意, 因為人地份report連水"boot"都幫你驗埋, brake, 入大陣, 上架, 呢D基本野就梗係有啦.  ...
explorerhk 發表於 25-3-2011 23:41
Spend a bit more and give you a peace of mind, why not?!
災後重建中.......
May be because we drive our cars daily and treat the car as a tools on transportation.

It's like I never expect I will sell my watch and care too much about its resell value.....as it's just a tool ...
sammykwan 發表於 26-3-2011 12:11
其實呢點我都明白,不過視depends啦,錶你可以帶一世,甚至留埋比子孫帶(唔壞的話),但係車又真係唔會揸到一世喎,如果我諗住新車買返嚟揸到佢劏為止,咁我梗係做好保養就得啦,但係如果我買二手返嚟揸幾年再換新款,佢已經行咗十萬八萬,我再揸幾萬,到時保養再好都難賣啦,我個人為車係會因應唔同時代同需要而作出更換,比着一般人捒車,同年份車同樣每5000返廠保養,咁一定會捒行得少d果架我覺得。
其實呢點我都明白,不過視depends啦,錶你可以帶一世,甚至留埋比子孫帶(唔壞的話),但係車又真係唔會揸到一世喎,如果我諗住新車買返嚟揸到佢劏為止,咁我梗係做好保養就得啦,但係如果我買二手返嚟揸幾年再換新 ...
aty1026 發表於 26-3-2011 13:55
if $2x-30万可以買一部十年內行左十幾萬公里既波子我會買架
災後重建中.......
咁你都知, 勁喎, 師兄!!!
explorerhk 發表於 25-3-2011 23:38
我都只係遲過依個牌一/兩個月出牌 , 本身出NG 81xx
但係都要番舊牌
我最like 去AA會攪, 俾$1450. 有D人話無用, 有D話有用. 不過我信佢份report多D. 如果你去做proper 驗車, 你跟本無乜野要注意, 因為人地份report連水"boot"都幫你驗埋, brake, 入大陣, 上架, 呢D基本野就梗係有啦. 我今次份report 連我brake得返40%佢都有寫, 咁你話邊洗攪咁多野:)
explorerhk 發表於 25-3-2011 23:41
你都係叫HKMI好過AA攪啦
因為我部車條軚真係唔得....橫掂要換軚....不如索性換Trade out 埋條軨佢....一次換晒佢囉
aty1026 發表於 25-3-2011 23:45
好呀, 你換埋條Rays軨+AD08軚就一流
呢到咁多毒男,幾時輪到我喎
chowchow115 發表於 26-3-2011 12:47
你毒過小弟架喎?
if $2x-30万可以買一部十年內行左十幾萬公里既波子我會買架
sammykwan 發表於 26-3-2011 14:18
咁Ching你真係有好多選擇

http://www.28car.com/sell_dsp.php?h_id=510752&h_vw=1
好呀, 你換埋條Rays軨+AD08軚就一流
herojim 發表於 26-3-2011 15:58
不過唔知我套原廠15合金可以trade返幾多錢呢?
不過唔知我套原廠15合金可以trade返幾多錢呢?
aty1026 發表於 26-3-2011 18:14
原裝軨冇咩市場, 我地有會員今天都問過, 冇價
原裝軨冇咩市場, 我地有會員今天都問過, 冇價
herojim 發表於 26-3-2011 18:15
吓!!都好新淨下果喎
咁點解唔返去大昌/森拿美政府驗車中心?? 一樣是你指的服務 一樣有report 而且係政府認可添
只係幾舊水....
掌摑王 發表於 26-3-2011 18:06
你有所不知啦, 聽講有D sales 同大昌D人熟, 份report 手鬆D, 你唔好問我點知, 不過係有咁o既事實. 可能AA 會都有same case 唔定, 不過我就無聽過.
假設唔會同部車長廂屍首的話
我當你用三年再賣

起碼都打番每年1萬或以上
三年即係 三萬至五萬公里
當佢07-10真係行得好少
只得1.5萬 行得一般 3萬
到你第六年想賣 都已經係四萬五與六萬 或 六萬五與八萬的分別
resa ...
掌摑王 發表於 26-3-2011 18:21
俾著一般用家都希望買家里數少架啦, 如果唔係車行點解要"boot"錶, 我地都明里數只係選車其中一個考慮因素. 但如果有2個車6年車係到, 大家差唔多condition, 一架行左5萬, 一架行左10萬, 當兩架都無攪個錶, 你問心會選邊部? 個重點唔係resell value, 係人地係會選邊部先, 你部車易唔易放問題.
唔明

你響大昌出車 去AA check
響AA出車 去AA check??

我係指 你將部車當年檢去check
可以去大昌 可以去森拿美
唔存在大家熟會出貓的問題....??
掌摑王 發表於 26-3-2011 20:31
我講我買2手車會去AA會check. 你買2手stepwgn都可以返大昌check的, 不過我係上面講左原因, 有D 2手車sales 同大昌同森拿美入面D人熟, 佢地會寫份report會輕手D 如果真係發覺有D 小問題, 大撞果D就梗係照直講啦. 其實一樣可能會發生係AA會入面, 不過at least我無聽過, 同埋係個人preference 問題.
完全明白(套用男人的心態)
情況一如......好多人拍拖娶妻要搵處女. 咁就買新車吧.
既然明知係再婚又可必要計較唔係處幾多年, 或者用左幾多次?
最重要唔係三樣野
1."性"能良好.
2."禮金"唔好太過份.
3. 對呢個女人( ...
掌摑王 發表於 26-3-2011 20:39
里數低放返出去易好多. 老實講我通都係玩2-3年就換車的, 所以易唔易放對我好重要. 最近先有2 個stepwgn case, 2架07 charcoal stepwgn, 一架5.5萬, 一架7.5萬, 第一架放緊16.5左右, 第二架放緊15.5, 我兩架都有睇過真身, 其實兩架condition唔算好差, 顏色又係hit color, 仲要2架都係市場價, 第2架仲要係俾市場價低, 但你知2架都放左1個月有多都放唔到, 就係因為里數多. 如果你無諗住放, 就算15萬公里對你一D影響都無.